Anodontia este definită ca lipsa unuia sau a mai multor dinți datorită neformarii mugurelui dentar. Este o boală cu transmitere recesivă. Așadar, pentru ca un copil să dezvolte această afecțiune este necesar ca ambii părinți să poarte genele specifice și să fie moștenite de acesta.

Tipuri de anodontie

  • completă – constă în lipsa totală a mugurilor dentari. Nu se formează nici dinții temporari, nici cei permanenți
  • parțială (oligodontia și hipodontia) 

Ce este hipodontia?

Hipodontia este patologia în care lipsesc între 1-5 muguri dentari. Ceilalți muguri dentari se vor dezvolta normal, formând dinți. Dinții cel mai des afectați sunt: 

  • incisivii centrali inferiori;
  • incisivii laterali superiori;
  • premolarii secunzi.

Ce este oligodontia?

Oligontia se caracterizează prin lipsa a peste cinci muguri dentari. În cadrul acestei patologii molarii de minte nu se iau în considerare când se calculează numărul mugurilor lipsă. Mugurii dentari pot lipsi atât de la nivelul maxilarului, cât și al mandibulei. Indiferent de zona afectată, dezvoltarea feței, masticația și vorbirea vor fi afectate.

În funcție de genele implicate și de tipurile de anodonție, transmiterea genetică poate fi:

X-linkată – Transmiterea se face prin moștenirea cromozomului X ce conține gena responsabilă pentru apariția anodonției. În cazul în care tatăl are această genă, iar copilul este fată, aceasta va moșteni gena specifică anodonției. În situația în care copilul este băiat, gena nu va fi moștenită de la tată. Dacă mama are această genă, riscul de a transmite gena la copil este prezent, indiferent de sexul copilului.

Autozomal dominantă – Dacă unul dintre părinti are gena specifică anodonției, iar copilul o moștenește, acesta va dezvolta afecțiunea.

Anodontia -diagnostic 

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul stomatolog poate recomanda efectuarea:

•           radiografiei;

•           tomografiei computerizate. 

Prin intermediul acestor metode imagistice, pot fi vizualizați mugurii dentari, acele structuri din care se vor forma dinții. În cazul prezenței anodonției, mugurii dentari lipsesc. De asemenea, pot fi realizate și unele teste genetice. Acestea determină care sunt genele implicate în manifestarea simptomelor bolii. În acest mod, pot fi evidențiate până la 560 de mutații genice.

Cum tratăm anodontia?

•           Protezele dentare:  sunt seturi complete sau parțiale de dinți artificiali, ce pot fi folosite în cazurile de absență totală sau semnificativă a dinților. Protezele se poartă la nevoie și se scot noaptea. Atenție: viața cu o proteză dentară necesită o rutină permanentă de îngrijire, ce include curățarea corectă și evitarea anumitor alimente și băuturi cât timp se poartă proteza.

•           Implanturile dentare: sunt dinți artificiali permanenți, cu rădăcini artificiale, care sunt implantate în gingii. Implanturile pot fi o opțiune promițătoare atunci când există un singur dinte de reparat într-o zonă.

•           Punțile dentare: sunt seturi de dinți artificiali, atașați de un bracket (sau punte) și apoi cimentați de structurile existente (fie dinți sănătoși existenți cu coroane dentare, fie implanturi dentare.

La CEC Dental tratăm cu toată seriozitatea aceasta afecțiune deoarece o dantură în totalitate artificială are nevoie de îngrijiri speciale și de o atenție care să micșoreze, pe cât posibil, riscurile că aceasta să se altereze.

Articole similare

CEC Dental

Gust neplăcut în gură

CEC Dental

Albirea dentară cu laser

CEC Dental

5 cauze comune pentru apariția cariilor