Tipuri de ocluzii

Tipuri de ocluzii care pot începe de la vârste foarte mici, dar care din fericire pot fi rezolvate cu ajutorul aparatelor dentare. 

Ce este ocluzia? 

Înghesuirea dinților reprezintă o anomalie dentară cauzată de lipsa spațiului pe osul maxilar. Deoarece dinții nu pot crește în poziția normală, distanțați corespunzător unii față de ceilalți, ei ajung să își modifice poziția și să se intercaleze în cele din urmă, rezultând o dantură imperfectă. 

Cauza principală a înghesuirilor dentare o reprezintă factorul genetic: copilul moștenește maxilarul mic al unui părinte și dinții mari ai celuilalt.

Tipuri de ocluzii

Există mai multe tipuri de ocluzii după cum urmează: 

1. Dinţii de sus sunt înclinaţi (ieşiţi) spre în afară – una dintre cele mai frecvente probleme dentare ortodontice;

2. Asimetria – în special în cazul în care liniile mediane ale dentiţiei superioare şi inferioare nu se potrivesc, probabil din cauza deplasării dinţilor spre una din părţi sau modificării poziţiei maxilarelor;

3. Înghesuirea dinţilor – un maxilar puţin dezvoltat poate determina reducerea locului pentru dinţi, ducând la înghesuire. Pe de altă parte, unii pacienţi pot avea spaţii semnificative între dinţii lor, pe toată dantura sau numai anterior – diastemă (numită popular “strungăreaţă”);

4. Ocluzie adâncă – atunci când dinţii de sus îi acoperă pe cei de jos prea mult (chiar pe toată lungimea lor) când închideţi gura;

5. Ocluzie deschisă – când dinţii superiori şi inferiori din faţă rămân la distanţă atunci când cei din spate sunt în contact; limba este de multe ori încă vizibilă între dinţii anteriori superiori şi inferiori;

6. Ocluzie inversă – atunci când dinţii superiori calcă în spatele celor inferiori.

Tipuri de tratament

Aparat dentar invizibil Incognito– cel mai popular aparat dentar lingual din lume, realizat din aur, este complet ascuns vederii deoarece brackeții se află în spatele dinților (zona linguală). Rezolvă orice tip de malocluzie.

Aparat dentar transparent fix Safir– aparatul dentar cu brackeți din safir este o alegere modernă de îndreptare a dinților, ajutând la corectarea poziției și la obținerea unei danturi funcționale, fără ca ceilalți să observe că porți aparat dentar. Acest lucru este posibil deoarece safirul imită smalțul dinților și se poate integra perfect în cavitatea orală.

Aparat dentar fix ceramic– aparatul dentar cu brackeți ceramici este o soluție estetică și accesibilă. Brackeții sunt realizați din material ceramic, care sunt, de asemenea, foarte puțin vizibili în comparație cu brackeții metalici.

Aparat dentar fix metalic– acesta asigură un tratament eficient, oferind rezultate rapide. În plus, este accesibil din punctul de vedere al costului, iar brackeții sunt rezistenți. Este recomandat în cazul oricărei anomalii dentare.

Aparat dentar autoligaturant Damon– aparatul dentar autoligaturant Damon asigură un tratament cu până la 6 luni mai rapid decât un aparat clasic, fiind cea mai rapidă metodă. Spre deosebire de alte aparate fixe, care au nevoie de ajustare periodică, arcurile aparatului Damon sunt dotate cu un mecanism care le permite să se deplaseze automat, odată ce dinții încep să se îndrepte. Pacienții pot opta și pentru varianta Damon Clear, cu brackeți din safir.

Aparat dentar invizibil Invisalign– este complet invizibil. Compus dintr-un set de aliniatori personalizați, detașabili, realizați dintr-un material transparent, aceasta reprezintă cea mai confortabilă metodă de tratament ortodontic. În plus, purtarea unui astfel de aparat nu este asociată cu restricții alimentare.

Fațetele dentare– fațetele dentare sunt mici piese, foarte subțiri, realizate din ceramică sau zirconiu, care se aplică pe dinți, oferind rezultate estetice și funcționale foarte bune. Fațetele pot fi o opțiune de tratament în cazul înghesuirilor moderate, la pacienții adulți. Cu cât înghesuirea afectează un număr mai mare de dinți, cu atât va fi nevoie de mai multe fațete. De multe ori acestea se pot combina cu un tratament ortodontic (aparat dentar sau Invisalign urmat de fațete) în funcție de situația clinică și cerințele fiecărui pacient.

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei şi poate dura de la câteva luni până la patru ani. Majoritatea pacienţilor sunt trataţi pe parcursul a unu-doi ani. În acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4 săptămâni.

După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de retenţie, pentru a ajuta la păstrarea noii poziţii a dinţilor.

Pentru realizarea unui plan de tratament programează-te chiar astăzi la medicul nostru ortodont, domnul doctor Dan Marii.

Articole similare