Sinus lift-avantaje și dezavantaje

Sinus lift este o operație chirurgicală care se efectuează pentru a crește volumul osului atrofiat în zona dinților laterali superiori astfel încât să aibă o grosime suficientă pentru instalarea unui implant dentar.

Pierderea unui dinte este traumatizantă. Lipsa este resimțită atât estetic – se pierde încrederea de a zâmbi și de a vorbi în public – cât și funcțional. Masticația devine dificilă, anumite alimente se vor refuza și apar neplăceri gastrice cauzate de o mestecare incompletă a alimentelor. Este o manoperă delicată care implică ridicarea membranei sinusale de pe planșeul sinusului maxilar pentru a spori volumul osos acolo unde nu este destul spațiu pentru a primi implanturi dentare.

Când se face procedura de chirurgie dentară sinus lift?

Această procedură se utilizează atunci când înălțimea osului nu permite inserarea unui implant dentar mai lung pentru o ancorare mai bună. Lipsa osului poate avea mai multe cauze:

•             Pierderea osoasă poate surveni în urma bolii parodontale;

•             Sinusurile maxilare pot fi situate prea aproape de acesta, iar acest lucru împiedică inserarea implantului dentar;

•             Pierderea dinților de pe arcada superioară, în special a celor din spate sau a molarilor. Din cauza anatomiei craniului, partea din spate a maxilarului are mai puțin os decât mandibula.

•             Resorbția osoasă poate apărea în urma pierderii dinților. Cu cât inserarea implantului dentar este amânată mai mult, cu atât volumul osos scade.

Cum se realizează procedura de sinus lift?

Intern – sinus lift

Este o intervenție chirurgicala indicată în cazul unei pierderi osoase reduse. Dacă grosimea osului rezidual este de cel puțin 4-5 mm, se realizează sinus lift intern.

Avantaje și dezavantaje:

  • se poate efectua în aceiași ședință cu adiția de os și implantul dentar-  dinți noi într-o singură zi;
  • costa mai puțin decât liftingul de sinus extern;
  • imposibilitatea de efectuare în cazuri de resorbție osoasă masivă.

Extern- sinus lift

În acest caz, intervenția se realizează prin crearea unei trape laterale în partea externă a osului sinusului maxilar, efectuată prin ultrasunete pentru a evita deteriorarea membranei și pentru a permite inserarea grefei osoase.

Avantaje și dezavantaje:

  • recomandat pentru cazuri de resorbție osoasă masivă;
  • rareori se poate realiza în aceeași ședință și implantul dentar. Acesta condiție depinde de cantitatea de os existentă. Daca volumul osos este prea mic, se efectuează în 2 etape. În prima etapă se face adiția osoasă și se așteaptă 4-5 luni pentru ca materialul să se osteointegreze. Abia după acest interval se revine la clinică pentru inserarea implantului dentar;
  • costă mai mult decât sinus lift intern.

Indicații post-operatorii

După intervenție trebuie urmate sfaturile medicului specialist în chirurgie dentară:

  • evită să îți sufli nasul sau să strănuți ținându-te de el și nu te apleca;
  • în primele 24 de ore mănâncă alimente moi, răcoritoare, nu prea fierbinți, care pot fi ușor mestecate sau înghițite și evită să bei lichide calde;
  • consumă lichide cât mai curând posibil. Se recomandă să bei 6-8 pahare cu apă după operație până seara, la culcare. Evită să folosești un pai, deoarece aspirația poate slăbi cheagul de sânge și determina sângerarea;
  • medicamentele prescrise de specialistul în chirurgie dentară trebuie luate așa cum ți-a fost indicat, până la finalul perioadei.

În cadrul clinicii noastre, situata central,  există medici stomatologi pentru fiecare specializare. Programează – te chiar acum.

Articole similare