Fractura dentară

Fractura dentară (dinte spart) poate să apară atât în cazul unui dinte devital (dinte care are nervul scos), cât și în cazul unui dinte vital (care prezintă încă nervul). Ea poate fi de mai multe feluri, mergând de la simpla ciobire a smalțului până la expulzarea dintelui din alveolă. Aceasta este o urgentă stomatologică.

Cauzele pot fi:

1.            cariile netratate;

2.            traumatismul facial;

3.            consumul alimentelor dure;

4.            bruxismul – „scrâșnitul din dinți” înseamnă aplicarea unei forțe prea mari asupra dinților, ceea ce duce la lezarea lor;

5.            accidentele (sportive, la joacă, auto etc).

Tipuri de fractura dentară

Luxația – dintele se deplasează în sens vertical raportat la alveola dentară sau în sens lateral, spre peretele lateral al alveolei dentare. Repozitionarea unui dinte deplasat se poate realiza prin presiune cu ajutorul degetului sau cu ajutorul unui instrument pe dintele afectat până când acesta revine la poziția normală în alveolă. Ulterior, dinții sunt imobilizați temporar cu atele și ligaturi de sârmă.

Avulsia – este provocată de accidente de mașină, căzături, accidente la locul de joacă. În acest caz dintele se poate replanta în maxim 3 – 4 ore de la accident. Este importantă păstrarea dintelui în saliva pacientului sau în ser fiziologic până se ajunge la camera de urgentă. În cazul copiilor, în cazul pierderii prin accident a unui dinte temporar, este contraindicată replantarea dintelui deoarece poate afecta mugurele dintelui definitiv.

Fisura – poate reprezenta o cale de infecție. Este important ca pacientul să meargă la medicul stomatolog chiar dacă acuză sau nu durere. Cel mai ușor se repara cea localizata în întregime supragingival.

Fractura dentară la copii

Traumatismele dentare pot apărea la copii, fie pe dinții de lapte, fie pe cei temporari. Este important ca pacientul să ajungă cât mai repede la cabinet. Imediat după fractură:

–              Nu se încearcă repozitionarea dintelui;

–              Se oprește sângerarea, aplicând o compresă rece;

–              Se păstrează fragmentul de dinte (dacă se găsește) în ser fiziologic, pentru a-l aduce la cabinet;

–              Indiferent de cauza lor – de cele mai multe ori, accidentele la joacă sunt cauza traumatismelor pentru cei mici – e importantă consultația la medicul pedodont cât mai repede, având de-a face cu o urgență stomatologică.

Fractura dentară la adulți

Un dinte fracturat poate avea șanse mult mai ridicate de supraviețuire dacă se urmează pașii de mai jos înainte de vizita la stomatolog:

–              Se clăteste gura cu apă caldă;

–              Se oprește sângerarea cu o bucată de tifon, sau în cazul în care acesta nu e disponibil, cu un plic umed de ceai;

–              Se reduce tumefierea cu o pungă de gheață pe zona afectată;

–              Se apelează la calmante doar în cazul în care fractura este dureroasă;

–              Se evita dintele afectat atunci când se periaza dintele;

–              Se stabilește o programare la stomatolog cât mai curând (urgență stomatologică).

Cum prevenim factura dentară?

Pentru că prevenția este și va rămâne cel mai bun tratament, iată cum se pot preveni:

–              evitarea consumului de alimente foarte dure;

–              în cazul în care există diagnostic de bruxism, se apelează la stomatolog pentru o gutieră personalizată;

–              evitarea activităților care pot duce la traumatisme la nivelul feței

–              folosirea echipamentului de protecție în timpul jocurilor, tot cu o gutieră personalizată sau cu echipament adecvat

–              fracturile dentare nu trebuie neglijate, chiar dacă este doar „o ciobitură” – acestea nu se vindecă de la sine și, dimpotrivă, se pot agrava extrem de rapid.

Există metode de tratament pentru fractura dentară iar clinica noastră dispune de personal calificat, multidisciplinar pregătit să preia un eveniment traumatic.

Articole similare

CEC Dental

Aftele bucale – tipuri și cauze

CEC Dental

Cum îți protejezi dinții în perioada sărbătorilor?

CEC Dental

Clinica stomatologica Unirii