Cauzele dinților mobili

Cauzele dinților mobili. În timp ce căderea dinților de lapte este un fenomen absolut normal în copilărie, pierderea dinților la vârsta adultă reprezintă o problemă dentară cu un impact major asupra încrederii în sine.

Termenul de dinți mobili sau mobilitatea dentară se referă la mișcarea anormală a dinților în plan orizontal și vertical.

Mobilitatea fiziologică a dinților în plan orizontal are următoarele valori:

– 0,1 mm pentru dinții pluriradiculari;

– 0,15 mm pentru dinții monoradiculari;

Mobilitatea patologică apare când aceste valori sunt depășite.

Există trei grade de mobilitate a dinților: peste 1 mm în sens vestibulo-oral – gradul I; peste 1 mm în sens vestibulo-oral și mezio-distal – gradul II si peste 1 mm în sens vestibulo-oral, mezio-distal și axial – gradul III.

Care sunt cauzele dinților mobili?

Mobilitatea dinților poate avea mai multe cauze.

Parodontoza – este o afecțiune cronică, infecțioasă care, dacă nu este tratată la timp, distruge gingia și osul care o susține. Primul semn care duce la apariția parodontozei este inflamarea gingiilor. Această afecțiune poartă denumirea de gingivită.

Bruxismul – cunoscut sub denumirea de „scrâșnit din dinți”, este o afecțiune frecvent întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Aceștia scrâșnesc din dinți în mod repetat (conștient sau inconștient), mișcările fiind bruște și puternice. Medicii stomatologi recomandă pacienților gutiere dentare personalizate.

Cariile netratate la timp – ele sunt o problemă ușor de rezolvat dar netratate la timp, ele pot determina căderea dinților, deoarece se extind, producând astfel dureri și infecție. În această situație, medicul este nevoit să extragă dintele.

Extracțiile dentare incorect efectuate – dacă o procedură chirurgicală dentară este incorect realizată poate duce la pierderea dinților vecini. De aceea, este important să se folosească  serviciile unei clinici stomatologice cu medici profesioniști, cu o vastă experiență în domeniu și atenți la nevoile pacientului.

Malocluzia – face imposibilă curățarea corespunzătoare a dinților formandu-se astfel depuneri de tartru, care favorizează apariția parodontozei și, implicit, pierderea dinților.

Abcesul dentar – este o acumulare de puroi care poate apărea în diferite părți ale dintelui infectat, în general din cauza bacteriilor care pătrund în dinți sau în gingii. Netratată, infecția poate duce la căderea dinților.

Traumatismele maxilo-faciale – structurile de susținere pot avea serios de suferit în timpul accidentelor. Altfel spus, lovitura poate duce la fracturarea rădăcinii și, în timp, la pierderea dinților.

Neînlocuirea unui dinte lipsă – căderea unui singur dinte și neînlocuirea acestuia în timp util are un impact negativ asupra dinților vecini și/sau opuși. Aceștia încep să își schimbe poziția, ceea ce duce la probleme gingivale iar în final, are loc căderea dinților.

Alte cauze

Vizitele neregulate la medicul stomatolog – vizitele regulate la stomatolog, o dată la 6 luni sunt recomandate deoarece contribuie la prevenirea sau tratarea la timp a diferitelor afecțiuni dentare care au drept consecință pierderea dinților.

Stilul de viață dezechilibrat, reprezentat de consumul de alcool, consumul excesiv de alimente bogate în zahăr, fumat și chiar stres.

Anumite afecțiuni cu impact negativ asupra sistemului imunitar: diabetul, bolile cardiovasculare.

Igiena orală deficitară – periajul efectuat incorect sau rar favorizează, în timp, cariile, depunerile de tartru și, în cele din urmă, gingivita și parodontoza.

Articole similare