You are currently viewing Smalțul dentar

Smalțul dentar

Smalțul dentar este stratul de la suprafața dintelui, care acoperă coroana dentară. Are o grosime medie de aproximativ 2,58 mm și este cel mai dur țesut din corp, având în compoziție 95% minerale, 4% apa și 1% proteine. Este format dintr-un component mineral (hidroxiapatita), care asigură duritatea, și dintr-un component organic, mai puțin dur. Îmbinarea celor doua componente asigură rezistența necesară în cursul masticației. Hidroxiapatitele sunt foarte sensibile la acțiunea acizilor și încep să se degradeze vizibil la un pH mai mic de 4,5 (saliva are un pH de 5,6 până la 7,6).

Din păcate, smalțul dentar nu se regenerează. El are un rol esențial în menținerea sănătății dintelui și îndeplinește următoarele funcții:

•             izolează dintele, făcându-ne să resimțim mai puțin intens consumul de alimente reci sau fierbinți;

•             protejează împotriva acizilor, straturile sensibile de sub el, respectiv dentina și pulpa;

•             dă aspectul dinților, grosimea și mineralizarea mai mare sau mai mică, dând coloritul specific mai alb sau mai gălbui.

Cauze care pot duce la deteriorarea smalțului dentar

•             afecțiunile gastrointestinale;

•             consumul excesiv de băuturi acidulate sau de sucuri naturale;

•             tratamentul cu anumite medicamente;

•             xerostomia – sindromul gurii uscate, producție insuficienta de saliva;

•             factorii genetici;

•             dieta bogată în zaharuri și amidon;

•             uzura mecanică: atritia (uzura naturală, apărută cu vârsta, și uzura patologica -bruxism);

•   abraziunea (contactul incorect dintre dinți); abfractia (deteriorarea dinților în zona de contact cu gingia, cauzată de periajul excesiv, bolile parodontale sau alte traume ocluzale); coroziunea (efect chimic al contactului unui conținut acid cu smalțul).

Smalțul dentar – îngrijire

Efectuarea unei igiene dentare cât mai corecte este primul și cel mai important pas. Dinții se spală după fiecare masă sau minim de două ori pe zi.

Este importantă dieta cât mai echilibrată, cu consum suficienta de apă și moderat de dulciuri, băuturi acidulate, alimente bogate în amidon. Se evită total  spargerea de semințe sau sâmburi duri în dinți sau desfacerea dopurilor sau capacelor cu dinții.

Esențială în menținerea sănătății dinților este și prezentarea de minim două ori pe an la controlul stomatologic și apelarea regulată la curățarea profesională a dinților. De asemenea, se pot alege produse și tratamente profesionale de remineralizare și reparare a țesuturilor dure ale dinților.

Tratarea dinților cu probleme la nivelul smalțului dentar

Dacă sensibilitatea dentară este crescută, există fisuri la nivelul dinților sau acestia se îngălbenesc, este timpul pentru un consult stomatologic. Doar medicul stomatolog poate evalua cu profesionalism situația, poate pune un diagnostic corect și poate veni cu o soluție de tratament. În funcție de gravitatea situației pot fi necesare următoarele proceduri:

•             Fluorizarea dinților – este o procedură recomandată pentru restaurarea smalțului în cazul leziunilor minore sau superficiale. Procedeul are și un rol preventiv, contribuind la evitarea riscului de apariție a cariilor dentare;

•             Obturații și plombe – se practică atunci când smalțul este afectat pe suprafețe mai mari sau s-a produs deja o carie;

•             Fațete dentare – sunt recomandate atunci când este afectat smalțul  dinților frontali în proporții mari. Acestea sunt niște foițe subțiri de ceramică ce refac cât mai estetic aspectul dinților naturali;

•             Coroane dentare –  sunt necesare atunci când este afectată o mare parte din coroana dentară și a mai rămas doar un bont din dintele natural. Ele redau funcția masticatorie și estetică a dinților.

Protejarea și repararea smalțului dinților este esențială pentru menținerea sănătății întregului dinte. Nu neglijați niciodată sensibilitatea resimțită în anumite zone, prezentați-vă imediat la medicul stomatolog și adoptați obiceiuri alimentare care să susțînă menținerea intactă a smalțului dentar.

Lasă un răspuns