You are currently viewing Placa bacteriană – cauze, tipuri, prevenție

Placa bacteriană – cauze, tipuri, prevenție

Placa bacteriană este o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii şi zaharuri, care se acumulează în permanenţă pe dinţi. Placa bacteriană are în compoziția sa milioane de microorganisme, iar structura sa este atât de diferită de la un individ la altul, încât a fost asemănată cu unicitatea amprentei digitale. Aceasta este principala cauză a cariilor dentare şi afecţiunilor gingivale și parodontale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic duce la formarea tartrului.

Cum se formează placa bacteriană?

Se formează prin acumularea de bacterii, toxine, proteine salivare și resturi alimentare, care se pot localiza atât supragingival, pe suprafața dinților, pe limba și pe cerul gurii dar și subgingival, în pungile parodontale și în șanțul gingival.

Procesul de formare a plăcii bacteriene poate fi împărțit în trei etape:

•           de formare a peliculei primare care acoperă dintele;

•           de colonizare bacteriană iniţială a acestei pelicule;

•           de maturare a plăcii bacteriene.

placa bacteriana

Tipuri de placă bacteriană

•           supragingivală – poziționată deasupra gingiei la nivelul coroanei dentare și poate fi văzută cu ochiul liber doar după ce atinge o anumită grosime. Este alcătuită în principal din bacterii aerobe. Formarea sa variază de la un individ la altul și depinde de dietă, vârstă, secreția salivară, igiena orală, alinierea dentară.

•           subgingivală –  situată sub gingie și nu este vizibilă cu ochiul liber. Structura acesteia este asemănătoare cu cea a plăcii supragingivale mai ales în cazul plăcii asociate gingivitei fară formarea de buzunare adânci. Când se formează un buzunar parodontal, apariția depozitelor bacteriene subgingivale devine mult mai complexă. La pacienții la care s-a ajuns la apariția plăcii subgingivale se recomandă efectuarea unui detartraj subgingival, periaj și air-flow cât mai repede, pentru a limita consecințele produse de existența aceasteia.

Afectează dinții și țesuturile. Pot să apară astfel: cariile ( cauzate de demineralizarea smalțului dintelui); gingivita (acumularea plăcii bacteriene la marginea gingiei irită țesutul din jurul dintelui cauzând inflamarea acestuia); parodontita sau parodontoza ( gingivita netratata poate degenera în parodontoză, provocând inflamația structurilor de susținere a dintelui și osului); halitoză (mirosul urat al respirației), pete pe dinți și un aspect estetic neplăcut.

Cum prevenim acumularea plăcii bacteriene?

Cu o îngrijire adecvată, placa bacteriană este uşor de prevenit. Nu neglijaţi igiena zilnică. Periajul complet cel puţin de două ori pe zi, pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafaţa tuturor dinţilor. Folosirea zilnică a aţei dentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de la joncţiunea mucogingivală interdentar, acolo unde nu ajunge periuţa de dinţi. Limitaţi consumul de alimente cu conţinut de zaharuri sau amidon, în special al gustărilor lipicioase. Mergeţi la medicul dentist pentru controalele dentare de rutină şi periaj profesional.

În cadrul clinicii CEC Dental Clinic, situată central, pe Bd Unirii, 33,  folosim tehnologie modernă, tratamentul facându-se fără durere, în condiții de siguranță și igienă.

Lasă un răspuns