You are currently viewing Efectele gumei de mestecat asupra dinților

Efectele gumei de mestecat asupra dinților

Efectele gumei de mestecat asupra dinților sunt multiple la fel și dezavantajele.

Istoria gumei de mestecat datează din timpurile preistorice. Arheologii au găsit în Europa de Nord bucăți de rășină cu amprente ale dinților umani, care datează din mileniul 7-2 î.Hr. La început gumele de mestecat erau făcute din coajă de copaci, cum ar fi molidul și Manikara chicle dar și rășină. Prima fabrică de gumă de mestecat a apărut în 23 septembrie 1848. În prezent, baza folosită pentru majoritatea produselor din gumă este un amestec de materiale sintetice (elastomeri, rășini și ceară în diferite proporții), arome, culori și îndulcitori.

Guma de mestecat – avantaje

Elimină respirația urât mirositoare și împrospătează respirația.

Guma de mestecat ajută la stimularea circulației sanguine la nivel gingival și la masarea gingiilor.

În timpul mestecării gumei se secretă mai multă salivă, care are proprietăți precum normalizarea echilibrului acido-bazic. Astfel, guma de mestecat ajută la neutralizarea acidului nociv pentru dinți, care apare în timpul meselor. Cu toate acestea, acest efect apare dacă guma de mestecat nu conține zahăr.

guma de mestecat beneficii
#image_title

Guma de mestecat inhibă formarea plăcii bacteriene prin îndepărtarea resturilor alimentare. Previne, de asemenea, depunerea tartrului dentar în cantități crescute deoarece provocă desprinderea acestuia de pe suprafețele dentare.

Reduce riscul de dezvoltare a cariilor dentare prin îndepărtarea resturilor alimentare.

Mestecarea gumei stimulează secreția de suc gastric, în urma căreia digestia în stomac este îmbunătățită și senzația de supra-alimentare este redusă.

Guma de mestecat – dezavantaje

În cazul persoanelor care suferă de boală parodontală și/sau mobilitate dentară, guma de mestecat pune un stres mecanic suplimentar pe dinții deja slăbiți.

Sucul gastric care este eliberat în timpul mestecării poate fi dăunător dacă mestecați gumă pe stomacul gol.

Prin utilizarea frecventă a gumei de mestecat, glandele salivare, care produc salivă, devin suprasolicitate. Dacă mestecați în mod constant gumă de mestecat, atunci în timp, compoziția salivei se va schimba, gura devine mai uscată, apare disconfort la mestecarea alimentelor și înghițire.

Mestecarea prelungită a gumei de mestecat obosește maxilarele și poate duce la suprasolicitarea mușchilor masticatori și la modificări dureroase ale articulației temporomandibulare.

Compoziția gumei de mestecat conține adesea componente dăunătoare precum coloranții E171, E129, E132, stabilizatorii gustativi E414, E422, antioxidantul E321, emulgatorul E322 și altele. Acestea au un efect negativ asupra dinților, sistemului digestiv, și vaselor de sânge.

În cazul în care nu se poate renunța la obiceiul folosirii gumei de mestecat, medicii stomatologi ne avertizează să nu o consumăm mai mult de 7 minute și numai după mese. Guma de mestecat nu înlocuieste vizita la medicul stomatolog.

Lasă un răspuns